+Followericious+

***Antioxidants...the best for your health***





What are Antioxidants? Benefits of Antioxidants


Antioxidants are substances or nutrients in our foods which can prevent or slow the oxidative damage to our body. When our body cells use oxygen, they naturally produce free radicals (by-products) which can cause damage. Antioxidants act as "free radical scavengers" and hence prevent and repair damage done by these free radicals.  Health problems such as heart disease, macular degeneration, diabetes, cancer etc are all contributed by oxidative damage. Indeed, a recent study conducted by researchers from London found that 5 servings of fruits and vegetables reduce the risk of stroke by 25 percent. Antioxidants may also enhance immune defense and therefore lower the risk of cancer and infection.

Τι είναι τα αντιοξειδωτικά; 
Στον ανθρώπινο οργανισμό κατά την οξείδωση, η οποία είναι μία φυσιολογική διαδικασία, παράγονται οι ελεύθερες ρίζες. Η διαταραχή της ισορροπίας ανάμεσα στις ελεύθερες ρίζες και τα αντιοξειδωτικά στον οργανισμό μας έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργούνται βιολογικές βλάβες που είναι γνωστές σαν «οξειδωτικό στρες». Τα αντιοξειδωτικά  είναι διάφορα συστατικά των τροφών όπως βιταμίνες, ιχνοστοιχεία,  καροτενοειδή  και  πολυφενόλες, τα οποία με τη δράση τους προστατεύουν τα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού από την οξείδωση. 

Ποια είναι τα οφέλη από μία διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά;
Το οξειδωτικό στρες, δηλαδή η αυξημένη συγκέντρωση ελεύθερων ριζών, προκαλεί βλάβες στις πρωτεΐνες, στο DNA  και στα λιπίδια των κυττάρων. Έτσι η αυξημένη συγκέντρωση ελεύθερων ριζών η οποία μπορεί να προέρχεται από αυξημένη παραγωγή ελεύθερων ριζών, π.χ. από εκτεταμένη έκθεση στον ήλιο, ή από την έλλειψη αντιοξειδωτικών μηχανισμών, ενοχοποιείται στην παθοφυσιολογία πολλών ασθενειών και εμπλέκεται στο μηχανισμό γήρανσης του οργανισμού.
Για να καταλάβετε τη δράση των αντιοξειδωτικών στα κύτταρα του οργανισμού μας φανταστείτε ένα μήλο το οποίο όταν το κόβετε και εκτίθεται στον αέρα μαυρίζει. Αν το περιχύσετε με χυμό από πορτοκάλι διατηρεί το χρώμα του χάρη στην αντιοξειδωτική δράση της βιταμίνης C που περιέχει ο χυμός.
Η κατανάλωση αντιοξειδωτικών από τις τροφές πιστεύεται ότι προστατεύει από το οξειδωτικό στρες  και έχει θετική δράση στην ανθρώπινη υγεία. Όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν την ευεργετική δράση των αντιοξειδωτικών που βρίσκονται στα σταφύλια, το κακάο, τα μπλούμπερις και το τσάι στο καρδιοαγγειακό σύστημα, στη νόσο Alzheimer και σε διάφορες μορφές καρκίνου.
Πολλοί είναι αυτοί που παρουσιάζουν τα αντιοξειδωτικά σαν πανάκεια για διάφορες ασθένειες αλλά όλο και περισσότερες μελέτες φανερώνουν ότι τελικά υπάρχει ένας πολύπλοκος μηχανισμός πίσω από την δράση τους. Νέες έρευνες που μελετούν το ανθρώπινο γονιδίωμα προτείνουν μία σύνθετη αλληλεπίδραση ανάμεσα στο γενετικό μας υλικό και τη διατροφή μας. Καθώς οι γνώσεις μας σε αυτόν το τομέα είναι περιορισμένες δεν μπορούμε να βγάλουμε σαφή συμπεράσματα ακόμα. Μέχρι να έχουμε λοιπόν περισσότερα στοιχεία διαθέσιμα το μήνυμα όλων των οργανισμών υγείας είναι ότι τα αντιοξειδωτικά που παίρνουμε από τις τροφές, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων και των λαχανικών, των δημητριακών ολικής άλεσης και των ξηρών καρπών είναι πιθανό να μειώνουν το κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών και μπορεί να είναι ευεργετικά για την υγεία μας.


Τροφές Πλούσιες σε Αντιοξειδωτικά/Foods rich in antioxidants
Φρούτα/FRUITS
Τα μούρα/berries είναι ιδιαίτερα πλούσια όπως μπλούμπερις/blueberries, βατόμουρα, σμέουρα/raspberries, κράνμπερις/cranberries, φράουλες/strawberries αλλά και άλλα φρούτα όπως διάφορες ποικιλίες μήλων όταν τρώγονται με τη φλούδα, κεράσια/cherries, πράσινα και κόκκινα αχλάδια/green and red pears, αβοκάντο/avocado, φρέσκα ή ξερά δαμάσκηνα/fresh and dried plums κ.α./etc

Λαχανικά/VEGERABLES
Αγκινάρες/artichocks, σπανάκι/spinach, κόκκινο λάχανο/red cabbage, μπρόκολα/broccoli .

Δημητριακά/CEREALS
Βρώμη/oams (και δημητριακά που περιέχουν βρώμη όπως μούσλι)
Φασόλια/beans
Κόκκινα και μαύρα φασόλια/red and black beans

Ξηροί καρποί/NUTS
Καρύδια/nuts, φιστίκια/peanuts, καρύδια Pekan/nuts Pekan, φουντούκια/hazelnuts και αμύγδαλα/almonds

Ποτά/DRINKS
Πράσινο τσάι, καφές, κόκκινο κρασί και πολλοί χυμοί φρούτων όπως χυμός από ρόδι
Καρυκεύματα/CONDIMENTS
Γαρύφαλλο σε σκόνη/carnation, κανέλα/cinnamon και/and πιπερόριζα (τζίντζερ)/ ginger, αποξηραμένη ρίγανη/oregano και κουρκουμάς/turmeric
Γλυκά/ SWEETS
Μαύρη σοκολάτα/dark chocolate
(via suntagespareas, healthcastle, google)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...